Bali je nejvíce turisticky navštěvované místo v celé Indonésii. O tom není pochyb. V některých částech ostrova jako Canggu či Seminyak si připadáte, že byste rovnou mohli být na australské Bondi Beach – všude samí krásní, mladí, opálení, vyrýsovaní lidé co by jako vystoupili z fashion magazínu. Přidejme k tomu surf zaháknutý na skutru a máme odpovídající skupinu místních turistů.
Což nás vede k tomu, že aby tito lidé tak krásně vypadali, musí také jíst odpovídající stravu. Nejlepé takovou, která je vegan, raw, bez všech konzervantů, ozdobená okvětním lístkem a nejlépe posvěcená místním šamanem. Díky tomu na Bali je neskutečné množství kaváren a restaurací, kde vám naservírují avokádový bezlepkový chleba, raw dezerty z kokové mouky, či za studena lisované džusy ze špenátu.
Je ale pravda, že místních indonésanů v těhle typech restaurací moc neuvidíte. Ti totiž preferují jiné pochoutky.
Bakso
Kolem 5 hodiny odpolední do ulic vyjíždí kárka tažená místním silákem a zároveň kuchařem. Ten cinkáním cestou naznačuje, že je čas na svačinu.
Tuto výbornou polívku si můžete dát buď přímo na místě do misky (nevím a ani nechci vědět, jak misky pán po jídle umývá, když tam nemá tekoucí ani žádnou jinou vodu).
Další, mnou preferovanou možností, je si vzít polívku domů v sáčku. Logicky. Do něho vám pán dá nudle, petrželku, několik různých velikostí kuřecích knedlíčků (sem tam některý na skusu v puse křupne – přece by nevyhodili chrupavky), osmažené tofu a pokud budete mít štěstí tak i napařené kuřecí pařátky. No neřikejte, že by jste byli jako moje česká kamarádka, co tady bydlí rok, a v životě ani jeden neměla?!
Gado Gado
Typická indonéská svačina. Má mnoho podob, ale co všechny variace spojuje je omáčka z roztlučených buráků. Ta se nalije na dušenou zeleninu, někdy na kostičky nakrájenou ztuhlou rýži, někdy brambory, osmažené tofu a vařené vejce. Chuť je to ze začátku nezvyklá a asi ne pro každého, ale časem si na ni zvyknete a jídlo vám začne chutnat.
Nasi goreng
Indonéská klasika připravovaná z osmažené rýže s nakrájenou zeleninou kde vám ještě nahoru kopeček překryjí osmaženým vejcem. Za 20 Kč máte talíř plný jídla. I pro to je to nejpopulárnější indonéský pokrm. Jen pamatujte, že v Indonésii se oleje nebojí. Pravidlo čím víc tím líp tady platí dvojnásob. To samé se vztahuje na chilli papričky, ze kterých dělají omáčku sambal. Tu přidávají vždy, všude a do všeho. Výraz “tidak pedas” (ne ostré) by si měl zapamatovat každý cestovatel s citlivějším žaludkem.
TIP: Ochutnejte místní speciality přímo na Bali a zájezdu Poznávací zájezd krásy Bali s českým průvodcem od 42 990 Kč.
Babi guling
Největší pochoutka na závěr – pečené prasátko. To je pak i s hlavou pěkně vystavené v prosklené vitrínce nejlépe přímo u rušné silnice několik dní tak, aby mu prostě nešlo odolat.
Místní by se po něm mohli utlouct, jak to mají rádi. Nejvíc jim chutná, když dostanou naservírovaný bůček (jak jinak, aspoň něco s nimi máme v Čechách společné). K tomu si přikusují vyškvařenou prasečí kůži. Vše polijí již zmiňovanou omáčkou sambal z chilli a k tomu pojídají rýži. Nejlépe to pak ještě chutná, když se to jí bez příboru jen tak rukama.
Čím to teď všechno zapít?
Pokud budeme pít jako místní tak to nebude pivo (i když sem tam nějakého indonésana uvidíte s Bintangem v ruce). Bude to spíš ledový čaj, který je v tomto horku ideální. Jen další doporučení je říci předem “tanpa gula” (bez cukru), pokud se tedy nechcete zpátky domů vrátit s cukrovkou. Místní se mimo jiné již zmíněného oleje a chilli také nebojí používat cukr. Mám na mysli 3 polévkové lžičky do jednoho kelímku.
Toto je ale jen krátká zmínka indonéských delikates. Pokud člověk cestuje, tak jedna z věcí jak poznat místní kulturu a tu pravou stránku té země je žít jako místní obyvatele. A proč rovnou nezačít u místního jídla a pití na Bali – zvlášť když ho mají tady tak dobré.
Nadchlo Vás Bali a místní speciality. Vyberte si jeden ze zájezdů na Bali a poznávejte místní kulturu, památky a kuchyni.
Potřebujete poradit s dovolenou v Indonésii? Ozvěte se Adě Tzonevě na + 420 226 633 912 / indonesie@ckgo2.cz
Plánujete cestu do Indonésie? To se Vám pak bude náramně hodit náš Velký průvodce po Bali a Indonésii. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.
Pingback: 10 nejoblíbenějších jídel na Bali | Travel Akademie