Bali je nejvíce turisticky navštěvované místo v celé Indonésii. O tom není pochyb. V některých částech ostrova jako Canggu či Seminyak si připadáte, že byste rovnou mohli být na australské Bondi Beach – všude samí krásní, mladí, opálení, vyrýsovaní lidé co by jako vystoupili z fashion magazínu. Přidejme k tomu surf zaháknutý na skutru a máme odpovídající skupinu místních turistů.

Což nás vede k tomu, že aby tito lidé tak krásně vypadali, musí také jíst odpovídající stravu. Nejlepé takovou, která je vegan, raw, bez všech konzervantů, ozdobená okvětním lístkem a nejlépe posvěcená místním šamanem. Díky tomu na Bali je neskutečné množství kaváren a restaurací, kde vám naservírují avokádový bezlepkový chleba, raw dezerty z kokové mouky, či za studena lisované džusy ze špenátu.

IMG_7785

Je ale pravda, že místních indonésanů v těhle typech restaurací moc neuvidíte. Ti totiž preferují jiné pochoutky.

Bakso

Kolem 5 hodiny odpolední do ulic vyjíždí kárka tažená místním silákem a zároveň kuchařem. Ten cinkáním cestou naznačuje, že je čas na svačinu.

Tuto výbornou polívku si můžete dát buď přímo na místě do misky (nevím a ani nechci vědět, jak misky pán po jídle umývá, když tam nemá tekoucí ani žádnou jinou vodu).

Další, mnou preferovanou možností, je si vzít polívku domů v sáčku. Logicky. Do něho vám pán dá nudle, petrželku, několik různých velikostí kuřecích knedlíčků (sem tam některý na skusu v puse křupne – přece by nevyhodili chrupavky), osmažené tofu a pokud budete mít štěstí tak i napařené kuřecí pařátky. No neřikejte, že by jste byli jako moje česká kamarádka, co tady bydlí rok, a v životě ani jeden neměla?!

Gado Gado

Typická indonéská svačina. Má mnoho podob, ale co všechny variace spojuje je omáčka z roztlučených buráků. Ta se nalije na dušenou zeleninu, někdy na kostičky nakrájenou ztuhlou rýži, někdy brambory, osmažené tofu a vařené vejce. Chuť je to ze začátku nezvyklá a asi ne pro každého, ale časem si na ni zvyknete a jídlo vám začne chutnat.

gado gado

Nasi goreng

Indonéská klasika připravovaná z osmažené rýže s nakrájenou zeleninou kde vám ještě nahoru kopeček překryjí osmaženým vejcem. Za 20 Kč máte talíř plný jídla. I pro to je to nejpopulárnější indonéský pokrm. Jen pamatujte, že v Indonésii se oleje nebojí. Pravidlo čím víc tím líp tady platí dvojnásob. To samé se vztahuje na chilli papričky, ze kterých dělají omáčku sambal. Tu přidávají vždy, všude a do všeho. Výraz “tidak pedas” (ne ostré) by si měl zapamatovat každý cestovatel s citlivějším žaludkem.

TIP: Ochutnejte místní speciality přímo na Bali a zájezdu Poznávací zájezd krásy Bali s českým průvodcem od 42 990 Kč.

Babi guling

Největší pochoutka na závěr – pečené prasátko. To je pak i s hlavou pěkně vystavené v prosklené vitrínce nejlépe přímo u rušné silnice několik dní tak, aby mu prostě nešlo odolat.

IMG_6911

Místní by se po něm mohli utlouct, jak to mají rádi. Nejvíc jim chutná, když dostanou naservírovaný bůček (jak jinak, aspoň něco s nimi máme v Čechách společné). K tomu si přikusují vyškvařenou prasečí kůži. Vše polijí již zmiňovanou omáčkou sambal z chilli a k tomu pojídají rýži. Nejlépe to pak ještě chutná, když se to jí bez příboru jen tak rukama.

IMG_6912

Čím to teď všechno zapít?

Pokud budeme pít jako místní tak to nebude pivo (i když sem tam nějakého indonésana uvidíte s Bintangem v ruce). Bude to spíš ledový čaj, který je v tomto horku ideální. Jen další doporučení je říci předem “tanpa gula” (bez cukru), pokud se tedy nechcete zpátky domů vrátit s cukrovkou. Místní se mimo jiné již zmíněného oleje a chilli také nebojí používat cukr. Mám na mysli 3 polévkové lžičky do jednoho kelímku.

Toto je ale jen krátká zmínka indonéských delikates. Pokud člověk cestuje, tak jedna z věcí jak poznat místní kulturu a tu pravou stránku té země je žít jako místní obyvatele. A proč rovnou nezačít u místního jídla a pití na Bali – zvlášť když ho mají tady tak dobré.

Nadchlo Vás Bali a místní speciality. Vyberte si jeden ze zájezdů na Bali a poznávejte místní kulturu, památky a kuchyni.

Napsat komentář