Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kam se podívat, snad každého cestovatele. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše ochutnat, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion  výtečných způsobů vám připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí.

Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat?

Mam tom – Omáčka s krevetami

Vietnamci ji mají opravdu v oblibě, před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Její chuť je velmi výrazná, nezadá si ale s typickým aroma. Malé množství omáčky se přidává do jídla ke zvýraznění chuti, nebo se smíchá s rýžovým vínem či vodou a servíruje se k dochucení pokrmů na stole. Mam tom je typická především pro centrální a severní Vietnam, v jiných částech Vietnamu je spíše výjimkou, pokud ji tedy chcete ochutnat, šanci máte například v Hanoji.

Trung vit long – Kachní vejce se zárodkem

Potkat pouliční stánky nabízející kachní vejce s embryem není ve Vietnamu neobvyklé. Možná vás ale překvapí, že ačkoliv tuto delikatesu proslavil Vietnam, původem je z Filipín, kde si na zárodcích pod názvem balut pochutnávali jako první. Díky měkkým kostem je jídlo křupavé a i když se názory na tato kachní vejce se velmi liší, mnozí jsou příjemně překvapeni, když překonají počáteční ostych a nechají si poradit, jak zárodek správně jíst.  

Chuot rang muoi – Pečená krysa

Pečená krysa se na vašem talíři objeví nejspíš na venkově, kde místní chytají krysy živící se rýží (ve městě ji raději nezkoušejte, živí se zbytky a samozřejmě také odpadky, do pochoutky mají tedy opravdu daleko). Liší se také období, kdy je najdete na jídelním lístku – na severu je to od května do září, v deltě Mekongu pak zejména v říjnu.

Maso vám naservírují dušené, grilované, smažené nebo s kari a když překonáte prvotní ostych, možná vám i zachutná. Ti, kteří ho vyzkoušeli, tvrdí, že je dokonce jemnější než vepřové nebo kuřecí.

Ochutnat ho můžete například při poznávacích zájezdech do Vietnamu s českým pruvodcem  s cenami od 39 980 CZK.

Thắng cố – Polévka z koňského masa

Na tuto polévku narazíte jen v odlehlejších částech Vietnamu, proto, pokud o takový zážitek stojíte, zařaďte do svého itineráře návštěvu etnika Mong nebo etnického trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai. Tady vám ji připraví opravdoví experti, neboť, jak vám místní potvrdí, ačkoliv se recept může zdát jednoduchý, k přípravě dobré polévky je potřeba především zkušenost.

Ve sau rang la chanh an xoi trung kien  – Cikády a mravenčí vajíčka

Poslední delikatesa, kterou vám představíme, je typická pro jih země a okolí delty Mekongu, zejména provincii Vinh Long. Cikády se tu chytají v období svlékání, servírují se smažené nebo vařené s rýží a v těchto končinách jsou opravdovou delikatesou. Pravé vietnamské ochutnáte od května do června, po zbytek roku se dováží převážně z Kambodže.

Bonusová lahůdka, kterou si můžete objednat v březnu, jsou mravenčí vajíčka. Připravují se se sušenou cibulkou a kořením, naservírované je dostanete s rýží na banánovém listu.

Už se vám sbíhají sliny? Na našich cestách se vždy snažíme zemi přiblížit i skrz její gastronomii a protože naši průvodci v zemích dlouhodobě žijí, vždy vědí, co je nejlepší ochutnat. Nechte si od nich poradit od specialistů na Vietnam.

Při zájezdu všechny  chutě Vietnamu s cenou od 44 490 CZK je můžete ochutnat spoustu místních specialit napříč celým Vietnamem.

Napsat komentář