Lokální gastronomie patří mezi jeden z mnoha dobrých důvodů, proč se sem cestovatelé rádi vydávají. Jídlo ve Vietnamu je famózní, zdravé a překvapí vás nejen svou barevností, rozmanitostí, jedinečnou chutí a autenticitou, kterou si nejvíce užijete po usednutí na malé plastové židličky na tržišti. 

Každá oblast Vietnamu se vyznačuje svou unikátní gastronomií. Najdete zde tak zcela nové pokrmy typické právě pro danou oblast. Pokud cestujete napříč celou zemí, záhy zjistíte, že chutě jídel se v odlišných regionech liší. Nebojte se ochutnávat. Nejlepší jídlo totiž najdete tam, kde je nejvíce Vietnamců. 

Severní Vietnam

Na severu je chuť velmi jemná, vyvážená, jídlo je méně pálivé. K dochucení se často používá sójová a rybí omáčka, limetka, na stole najdete vždy pepř, chilli papričky a citronovou trávu. Kvůli chladnějšímu klimatu se používá méně bylinek a koření. Z této oblasti pochází Phở, Bún chả nebo Bú noc. Velmi oblíbené jsou zde vietnamské závitky Nem nebo rýžové nudle se sladkovodními kraby Bún riêu cua nebo rýžové těsto upravené na páře Bánh cuốn.

Phở velmi oblíbená vietnamská polévka (ovšem vydá za celé jídlo), proslavená mimo Vietnam. Najdete ji v mnoha streetfoodech po celé zemi. Je to silný vývar s širokými placatými rýžovými nudlemi, masem a bylinkami. Phở mohou být jak samotné nudle, tak i polévka, v níž jsou nudle phở.

Polévka Phở už i u nás zná asi skoro každý

Bún chả  grilovaný vepřový bůček nebo vepřové karbanátky, salát, bylinky, tenké rýžové nudle a vše se namáčí v jemné rybí omáčce Nước chấm.

Bú noc vaření šneci z rybníků a jezer kolem Hanoje podávaní s nudlemi a bylinkami.

Bún riêu cua – nudlová specialita, jejíž hlavní ingrediencí jsou menší sladkovodní krabi.

Bánh cuốn – tenké rýžové těsto připravované na páře plněné mletým masem a voňavými houbami, podávané se sladkokyselou zálivkou.

Nem – smažené závitky většinou z mletého masa, skleněných nudlí, jidášových uch, voňavých hub – šiitake, mungo klíčky, oloupaných krevet, vajec, cibulí, které jsou dále zabalené do rýžových papírů a podávají se se sladkokyselou zálivkou, rýžovými nudlemi, hlávkovým salátem a bylinkami.

Střední Vietnam

Střední část Vietnamu je populární pro své bývalé hlavní císařské město Hue. Místní kuchyně je již o něco méně ovlivněna Čínou. Velká pozornost je kladena na aranžování pokrmů, chuť a vůni. Pokrmy jsou pestré, krásně zdobené, častá je rybí a krevetová omáčka a chilli papričky. Místní šéfkuchaři jsou mistry svého oboru a na talíři vám z čerstvé zeleniny a ovoce vytvoří umělecká díla. V Hue si rozhodně nenechte ujít Bún bò Huế, Bánh xèo a mořské plody. Další městečko Hoi An bývalo kdysi důležitým námořním přístaven ve středním Vietnamu. Oblíbenou specialitou je zde pochoutka Cao lầu

Bún bò Huế – pokrm z rýžových nudlí a podává se v silném hovězím vývaru s typickou vůní citrónové trávy. Nedílnou součástí jsou plátky hovězího masa, vepřové koleno nebo nožička, navrch položeným nakrouhaným banánovým květem a bylinkami. 

Bánh xèo – voňavé křupavé placky plněné vepřovým bokem, krevetami a mungo klíčky, ovinuté v hořčičném listu a doplněné sladkokyselou omáčkou podávané s čerstvými bylinkami a zeleninou.

Bánh xèo

Cao lầu – ploché nudle smíchané s listovou zeleninou, krutony a fazolovými výhonky a navrch položenými plátky vepřového masa.

Potřebujete poradit s dovolenou do Vietnamu? Ozvěte se Aleně Lundové na + 420 228 226 807 / vietnam@ckgo2.cz.

Jižní Vietnam

Na jihu Vietnamu je příroda štědřejší, jídlo je trochu pálivější, navíc je zdejší oblast ovlivněna kuchyní francouzských kolonistů, ale i Kambodžou, Thajskem a Malajsií. Oblíbenou ingrediencí v jižní oblasti jsou čerstvé bylinky, ovoce a zelenina, koření, chilli papričky. Jídla jsou tak krásně čerstvá a barevná. K dochucování se používá hlavně cukr a kokosové mléko, které zmírňuje pálivost pokrmů. V této kuchyni není vyvážená chuť jako na severu, vždy dominuje jedna chuť, a to buď pálivá, nebo sladká. Typickými pokrmy jsou Lạp xường, které jsou původem z Číny, mořské plody, sladké dezerty a samozřejmě Bánh mì.

Lạp xường – speciální klobásy, které jsou z vepřového masa a podávají se většinou k lepkavé rýži xôi.

Bánh mì – křupavá bageta plněná nejčastěji paštikou, rybími karbanátky, plátky grilovaného masa, uzeným masem, salámem, vajíčkem pro vegetariány, nakládanou i čerstvou zeleninou a bylinkami. Pro dochucení se používá majonéza, sójová nebo pálivá omáčka.

Křupavá bageta Bánh mì

A co stolovací etiketa?

Ve Vietnamu je dobré dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Vietnamci jsou velmi pověrčiví a klepání hůlek o misku je považováno za rušení klidu duchů. Užší konec hůlek se používá pro vložení pokrmu do úst, širší je určen pro nabírání jídla ze společného talíře do  misky. Talíře s jídlem jsou společné, každý si do vlastní misky nabírá kolik chce a sní. Miska se při jídle musí držet ve vzduchu. Hůlky by neměly být překřižovány ani zapichovány do misky z rýží. Je to neslušné. 

Už se vám sbíhají sliny stejně jako nám? Nejeli byste do Vietnamu hned už jen kvůli jídlu samotnému? Mrkněte třeba na tento zájezd do Vietnamu


Víte, co se Vám bude na cestě do Vietnamu hodit? Náš Průvodce po Vietnamu. Stáhnout si ho můžete naprosto zdarma.

Plánujete cestu do Vietnamu? Pak asi přemýšlíte o té nejvhodnější době k návštěvě. Odpověď na tuto otázku naleznete v našem předešlém článku Kdy do Vietnamu.

Leave a Reply